Конкурсний проект архітекторів V Pole Design "Почайна. Перший міський проект з ревіталізації історичної водойми Києва"

ЧЕРВОНА НИТКА... зіш’ємо минуле та майбутнє

У кожного народу впродовж тисячоліть створилася певна система образів, в яких відбивається світогляд і світорозуміння, погляд на добро і зло, на моральні цінності, і в яких виявляється етнічна визначеність.

Кожен з елементів матеріальної культури, якому надавався статус символу, асоціюється з конкретним кольором. Найбільш уживаним в традиційній культурі українців є червоний колір. В народній уяві він виступає як символ краси, здоров’я, радості, добробуту, любові.

Впродовж роботи над проектом “Парк Почайна” саме червоний колір було обрано, як основний, для відображення ємоційного контексту місця.

Річка Почайна, увібравши в себе цілу низку важливих моментів, наче нитка зібрала їх в єдине історичне мережево, де є більш насичені місця, а десь і взагалі порожнеча…

Функціональні елементи, такі як пішохідні містки, ліхтарі, а також декоративні (скульртурні групи) червоного кольору, застосованні на територіі всього парку, демонструють нам концепцію поєднання різноманітних елементів. Вони зшивають - два берега річки, дві сторони, історію та сьогодення, шум городу та лагідну тишу природи. Чим подалі від урбанізаціі, тим червоний колір стає насичинішим. Тонка вишивка окремих стібків ущільнюється та перетворюється на червону стрічку. Реалізація цієї концепції відбувається за допоги скульптурних груп та існуючього паркану, який місцямі фарбується у насичений червоний колір.

Технологічне впорядкування річки являє собою три значних частини: русло річки у бетонних відкосах, русло річки у бетонних відкосах, які сховані під природними насадженнями, але схили яких ще мають чітку геометрію, та остання частина- річка у природному руслі. Частини зміняють одна одну впродовж подорожі від більш урбанізованного середовища - вглиб до спокійного природнього затишку. Тому концепцією парку передбаченно розміщення функціональних зон проведення різноманітних заходів згідно ціє лінії . Тобто там де річка виглядає строгою - урбанізованою, в межах чітких бетонних ліній – відтворюється можливість проведення більш шумних заходів, з впровадженням музики, світла, відеопроекторів, перфомансів. Подалі, ділянки, що мають більш природний пейзаж -наділяються релаксаційною функцією. Тут люди насолоджуються шумом листя, співом птахів, спостереженням за течеєю неспішної річки “Почайна”...

Концепцією передбаченно два входи на территорію парку культури та відпочинку “Почайна”. Один - зі сторони просп.Степана Бандери, іншій з вул.Електриків. Обидва входа оснащенні оглядовими майданчиками, які розташовані безпосередньо над річкою “Почайна”. Знаходюючись на них, відвідувачі зможуть насолоджуватись перспективами парку, робити фото та планувати свій маршрут прогулянки.

Далі, безпосередньо з оглядового майданчика, гості парку зможуть прогулятися основною алеєю парку, яка виконена на зразок пішохідного містку, підкреслюючи тим самим цінність природи навколо. Хвилі трав, наче продовження річки, наповнюють парк лагідним шелестом та затишком... Рекомендованний матеріал для виконання конструкціі доріжки - металева сітка. Вона дозволить максимально незамітно інтегруватися у парковий простір і дозволить спостерігати за рослинами, що навіть знаходяться безпосередньо під доріжками.

Існуючі технологічні трубопроводи, за головною ідеєю - фарбуються в червонний колір, продовжуючі концепцію червоної нитки. Вони наче зшивають два береги “Почайни”.

Велосипедисти, які завітали до природнього оазису, зможуть без перешкод перетнути весь парк, і при бажанні, зробивши коло, повернутися назад, чи продовжити свою прогулянку далі, вздовж набережної Дніпра. Мальовнича подорож по стежці, розташованій на водній поверхні затоки Вовкувата подарують незабутні враження і теплі спогади.

З ціллю гармонійного поєднання архітектурно-просторових та скульптурно-декоративних рішень із рослинним отточенням було прийнято рішення урізноманітнити існуючій біоасортимент наступними видами:

  • Дерева:
  • Клен гостролисний Acer platanoides ‘Royal Red’
  • Кущі:
  • Ліщина велика Пурпуреа Corylus maxima ‘Purpurea’, (форма зонт)
  • Кизильник горизонтальний Cotoneaster horizontalis (для облаштування насаджень на схилах)
  • Барвінок Vinca Minor
  • Дерен белый Сибирика Cornus Alba Sibirica (буде висадженний формованими, великими групами)

В зимовий період гілля дерна мають насичений червоний колір. Щільно переплетенні, вони будуть формувати природній клубок. Контраст з білим снігом найбільш ємоційно буде відображати головний задум.

  • Багаторічники:
  • Осока різні види Carex
  • Імперата Imperata cylindrica ‘Red Baron’
  • Страусник звичайний Matteuccia struthiopteris.

Парк культури та відпочинку “Почайна” передбачає низку заходів впродовж року. Так у літній період пропонується проводити музичні заходи (такі як, наприклад, джаз-концерти, конкурси співаків, тощо). Музічні колективи будуть виступати, а скульптурна група червоних “стібків”, яка розсташована позаду них, буде випромінювати світло різної інтенсивності та кольору. Окрім цього кожного вечора на стіні, що позаду скульптурної группи передбаченно шоу тіней, та світлове музичне шоу.

Передбачено проведення християнського обряду Хрещення. Групи бажаючих зможуть потрапити у річку в двох місцях.

На пішохідно-велосипедному маршруті по периметру затоки Вовкувата облаштованні спеціальні ділянки. На них бажаючі зможуть відпочити, насолодитись водним пейзажем та скульптурними композиціями, розташованими у воді, порибалити, або прийняти участь у змаганні між модельованими корабликами. Ті ж, хто захоплюється веслуванням, зможуть насолодитися подорожжю між природними водними заростями, та сучасними скульптурними групами.

Парк культури та відпочінку “Почайна” буде вражати своіх гостей контрастом природних та технологічних рішень.

Presentation_Червона Нитка Presentation_Червона Нитка1 Presentation_Червона Нитка2 Presentation_Червона Нитка4 Presentation_Червона Нитка5 Presentation_Червона Нитка6 Presentation_Червона Нитка7 Presentation_Червона Нитка8